החברה האירופית לאונקולוגיה רפואית (ESMO) ממליצה על ריצוף גנומי (NGS) במטופלים עם סרטן גרורתי (הודעת אונקוטסט-רניום)

תאריך: 21/09/2020

החברה האירופית לאונקולוגיה פרסמה הנחיות לשימוש בבדיקות לריצוף גנומי לחולי סרטן גרורתיים על מנת לאתר לאפשר מתן טיפול ממוקד ומותאם אישית בעיקר בגידולי ריאה, ערמונית ושחלות. בסל הבריאות הוכללה השנה לראשונה בדיקה גנומית לחולי סרטן ריאה שמתבצעת ללא עלות במספר בתי חולים בארץ

התקדמות הטכנולוגיה מאפשרת היום לסרוק מספר רב של שינויים גנומיים בו זמנית בצורה מהירה וזולה יחסית ברקמת הגידול ובכך להתאים טיפול ממוקד. לאחרונה, פרסמה לראשונה החברה האירופאית לאונקולוגיה רפואית (ESMO) בכתב העת הבינלאומי " "Annals of Oncologyהנחיות מקצועיות לגבי ביצוע  בדיקות לפרופיל גנומי מבוססות NGS עבור חולי סרטן גרורתיים.

לפי הנחיות אלה, מומלץ לכל מרכז קליני לפתח כלי אבחוני מבוסס NGS לצורך איתור חולים מתאימים להכללה בניסויים קליניים ולהאצת פיתוח התרופות. הבסיס להמלצות מושתת על העדויות הקליניות הקיימות עבור שינויים הניתנים לטיפול, שכיחותם, עלויות הבדיקה והיכולת הטכנית לבצע אותן במרכז הרפואי.

ביצוע בדיקה גנומית מבוססת NGS מומלצת לפי ההנחיות החדשות של ה-ESMO במקרים של גידולים שקיימים להם טיפולים ממוקדים יעילים מותאמים לפרופיל הגנומי של הגידול וכוללים את גידולי ריאה מסוג תאים לא קטנים (NSCLC), הערמונית, השחלות וכולנגיוקרצינומה. בנוסף הבדיקה ממומלצת גם במקרים של גידולים מסוג צוואר הרחם, גידולים נוירואנדוקריניים, בלוטת הרוק, בלוטת התריס ו- vulvar  עבורם נמצא תועלת קלינית  מטיפול אימונותרפי במידה ומזהים עומס מוטציות גבוה. עוד מופיע בהנחיות החדשות שהבדיקה מומלצת גם במקרים של גידולים סרטניים עבורם קיים מספר מצומצם של שינויים גנומיים ברי טיפול ברמת עדויות גבוה, אך יכולים להפיק תועלת מבדיקה רחבה והכללה במחקרים קליניים כולל גידולי המעי, הלבלב, הכבד  ושד, כל עוד עלות הבדיקה הרחבה אינה עולה על עלות סכום הבדיקות המולקולריות הבודדות.

השנה חלה פריצת דרך בתחום הבדיקות הגנומיות לחולי סרטן בישראל, כאשר חברי ועדת סל התרופות החליטו בתחילת שנת 2020 כי סל שירותי הבריאות יממן לחולי סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים (NSCLC) בדיקות פרופיל גנומי מבוססות NGS של עשרות ומאות גנים בביצוע מקומי החל מיולי 2020.

לפיכך, מרבית בתי חולים ברחבי הארץ החלו לבצע מבחני תיקוף מחמירים לביצוע בדיקה של "אונקוטסט-רניום" לפרופיל גנומי מסוג Oncomine Comprehensive  Assay המאפשרת ריצוף מקיף של יותר מ-500 גנים בכל סוגי הגידולים הסולידיים. עד כה, בתי החולים רמב"ם, שיבא, סורוקה, הדסה והמעבדה "מגה-לאב" של מכבי קיבלו את האישור של משרד הבריאות לביצוע הבדיקה. משרד הבריאות לאשר לארבעה בתי חולים נוספים: העמק, בילינסון ואיכילוב לבצע בדיקות אלה בשלושת החודשים הקרובים.

 בנוסף, במקרים בהם לא ניתן יהיה לבצע פרופיל מולקולרי מקיף של 500 גנים, תתבצע בדיקה לפרופיל רחב הכוללת ריצוף של 46 גנים מסוג Oncomine Target DX. כיום, שמונה  מעבדות בארץ מבצעות פרופיל מולקולרי מסוג Oncomine Target DX: רמב"ם, העמק, בילינסון, איכילוב, שיבא, מגה-לאב של מכבי, הדסה, וסורוקה.

Annals Of Oncology 

פורסם בקטגוריה מאמרים מומלצים , מאת מערכת החברה הישראלית לגינקולוגיה אונקולוגית.

כתיבת תגובה