נשים רבות בסיכון מוגבר לסרטן שחלות מעדיפות גישת ניתוח דו-שלבי להפחתת סיכון לסרטן שחלות (BJOG)

תאריך: 20/10/2020
מפרסם: BJOG. Published online

במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים רבות בסיכון מוגבר לסרטן שחלות העדיפו גישה ניתוחית דו-שלבית להפחתת הסיכון לסרטן שחלות, המבוססת כריתה מוקדמת של החצוצרות וניתוח מאוחר להסרת השחלות. למרות שחלק גדול מהנשים העדיפו ניתוח להסרת שחלות וחצוצרות במטרה להפחית את הסיכון לממאירות השחלתית, חלק גדול מהנשים הצעירות הביעו חרטה על צעד זה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הגישות של נשים בסיכון מוגבר לסרטן שחלות לניתוח דו-שלבי, הכולל הסרה מוקדמת של החצוצרות וניתוח מאוחר יותר להסרת השחלות, אל מול ניתוח להסרת החצוצרות והשחלות. הם השלימו מחקר רב-מרכזי, אשר התבסס על שאלונים שנשלחו לנשים בבריטניה שהוגדרו בסיכון מוגבר לסרטן שחלות. חלק מהנשים שלקחו חלק במחקר היו כבר לאחר ניתוח להסרת השחלות והחצוצרות.

כל המשתתפות השלימו שאלונים והתוצאים העיקריים שבחנו החוקרים כללו את הגישה של הנשים לניתוח דו-שלבי, סיבוכי מנופאוזה ושביעות רצון או חרטה לאחר ההתערבות הניתוחית.

החוקרים מדווחים כי 346 מבין 683 משתתפות השלימו ניתוח להסרת השחלות והחצוצרות במטרה להפחית את הסיכון לסרטן שחלות. מבין הנשים לפני-מנופאוזה שלא עברו את הניתוח, 69.1% הסכימו לקחת חלק במחקר שהציע ניתוח דו-שלבי. נשים לפני-מנופאוזה שחששו מפני פגיעה בתפקוד המיני נטו לראות בניתוח דו-שלבי גישה מקובלת יותר (יחס סיכויים של 2.9, P=0.025).

נשים שחוו הפרעה בתפקוד המיני לאחר ניתוח לפני-מנופאוזה להסרת שחלות וחצוצרות נטו יותר לקבל בדיעבד את גישת הניתוח הדו-שלבי (יחס סיכויים של 5.3, p<0.031).

מהנתונים עולה כי 88.8% מהנשים לפני-מנופאוזה ו-95.2% מאלו לאחר-מנופאוזה אשר השלימו ניתוח להסרת השחלות והחצוצרות, בהתאמה, היו שבעות רצון מההחלטה שלהן, בעוד ש-9.4% מהנשים הצעירות ו-1.2% מהמבוגרות שהשלימו את הניתוח להסרת השחלות והחצוצרות הביעו חרטה על הצעד הנ"ל.

לשימוש בטיפול הורמונאלי חליפי לא הייתה השפעה על דרגת שביעות הרצון או החרטה של נשים לאחר הניתוח, אך טיפול זה הקל על תסמיני יובש נרתיקי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על שיעורי קבלה גבוהים של ניתוח דו-שלבי להסרת החצוצרות תחילה והשחלות בשלב מאוחר יותר בנשים בסיכון מוגבר לסרטן שחלות.

BJOG. Published online August 16, 2020

לידיעה במדסקייפ

פורסם בקטגוריה מאמרים מומלצים , מאת מערכת החברה הישראלית לגינקולוגיה אונקולוגית.

כתיבת תגובה